Att köpa frukt&grönt efter säsong
Vi i Sverige är bortskämda med att kunna äta apelsiner, jordgubbar och blåbär varje dag hela året. Detta är inte naturligt, varken för människan eller miljön.
Om du tar en närmare titt på varifrån din frukt och dina grönskaer kommer ifrån, är det inte ofta de är ifrån Sverige. Oftast är det ifrån soliga länder långt långt bort. Detta kräver långa transporter med bland annat lastbilar, bara för att du ska kunna äta dina jävla apelsiner mitt i vintern.

Potatis, morrötter, palsternackor och lök är sådant som i princip kan odlas under hela året i Sverige. Därför letar vi efter dessa rotfrukter där det står Odlad i Sverige på.

Alla slags bär går i ide på vintern i Sverige och det bör de även göra i ditt hem. Köp inte bär i butiken, varken frysta eller färska. De har transporterats långa vägar och smakar därför inte lika bra. Spara dig till våren och sommaren!

Det är svårt att hitta frukt på vintern, men det finns vissa äppelsorter som håller sig även på vintern i Sverige. Sen finns det frukt som banan som inte kan odlas i Sverige alls. Den finns tillgänglig året om och de flesta tycker banan är en superfrukt. Visst köp den, men se i alla fall till att den är ekologisk.

Grönsaker är precis som frukt, något som odlas godast i Sverige men som oftast bara kan odlas här när det blir lite varmare. Jag har för mig att det går att köpa gurka från Sverige även under vintertider, jag lovar inget, men håll utkik. Ska man tvunget köpa grönsaker under vinterhalvåret, köp ekologiska!

Om jag har fel, eller om du har tips på något som rör ämnet, skriv till mig!

Kommentera mera
Postat av: EN TJEJ I STORSTAN

Tack :)/ En tjej i storstan

2009-01-26 @ 14:37:45
URL: http://entjejistorstan.blogg.se/
Postat av: circus em

tack! roligt att det uppskattades :)

2009-01-26 @ 15:13:06
URL: http://obstinate.blogg.se/
Postat av: Henke

ska tänka på detta nästa gång...

2009-01-26 @ 18:25:32
Postat av: jenny

svensk gurka finns att köpa nu och ekologisk till på köpet.kul att vi är fler som bryr oss =)

blir orolig ibland.

2009-01-27 @ 01:30:32
URL: http://jennyirutan.blogg.se/
Postat av: Kakan

Frysta bär finns som ekologiska oxå, dock är de frysta men med mindre transporttid samt utan besprutning.Tror de finns blåbär och lingon änsådlänge..

2009-01-28 @ 08:39:27
URL: http://kakangoesweb.blogg.se/
Postat av: idun

Det var bra åsikter.. Men måste man äta banan?

Och många bär är från Sverige, men frysta. Det går ju att göra själv! Om du plockar och sen fryser in, samma sak med svamp. Den växer på höstkanten.Finns många saker..

Vart bor du?

Har du funderat på http://arstiderna.se eller http://ekoladan.se

Där får du året runt, säsongsanpassade, EKOLOGISKA, grönsaker direkt levererat till din dörr..

Så vet du vad du kan äta och inte ;)Detta gäller bara i Sthlm tror jag.. Men du kan ju undersöka saker.. Eller så bor du i Sthlm och då har du det bra.

2009-01-29 @ 12:10:09
URL: http://iduns.blogg.se/
Postat av: idun

Tack så mycket =)men jag tycker det är en vanesak.

Jag blev vegetarian över en natt. Det var knepigt i början att tänka vad jag skulle äta ist för kyckling.. Men allt föll på plats, och jag har inte ätit kött eller något sånt på 7 år! Det är hiskeligt lång tid, men sååå värt det. För jag vet att jag gör skillnad, jag har låtit säkert 20 kor och grisar och kycklinga få leva tack vare mitt nya liv =)

2009-01-29 @ 18:23:20
URL: http://iduns.blogg.se/
Postat av: mli

Tips: http://ekoladan.se

2009-01-29 @ 20:42:42
URL: http://emiliez.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0