Miljömärke nummer ett; Svanen


Jag har gått in på http://www.svanen.nu och letat reda på lite intressant fakta om Svanen. Det var en skitbra informationssida och gå gärna in där om du vill veta mer!

Vad är Svanen?
Svanen är ett AB Företag (Aktiebolag) som på Regeringens begäran ska kontrollera olika produkter som säljs i våra butiker.
Svanen är Nordens officiella miljömärkning, medan EU:s officiella miljömärkningssymbol kallas för EU-blomman och fungerar på samma sätt som Svanen.
Svanen har som syfte att hjälpa dig som kund att kunna välja bra produkter som är skonsamma mot miljön utan att dra ner på kvalitén eller funktionen.
Vilka arbetar med Svanen?
Företaget SIS miljömärkning AB är det företag som jobbar med att utföra det praktiska arbetet på Svanen och EU-blomman i Sverige. De är 36 anställda som arbetar med att kontrollera, utfärda licenser och skriva kriterier.
Vad gör Svanen?
Svanen granskar varornas miljöpåverkan från råvara till avfall. Om varan godkänns av kontrollanterna kommer den få en Svanen signatur på sig. Denna signatur vill många företag ge sina varor för att visa sitt stöd och för att allt fler väljer miljömärkta produkter
Vilka krav ställs på en Svanen-märkt produkt?
Svanen ställer krav på hela livscykeln kring en produkt, från råvara till avfall. De kontrollerar bland annat företagets förhållande till utsläpp i naturen, energiförbrukning och avfallshantering. Även kvalitets- och funktionskrav kontrolleras.
Vilka slags varor är Svanen-märkta?
Svanen produktmärker allt ifrån tvättmedel till gräsklippare. Då kan du försäkra dig om att Svanen varan är den mest miljövänliga alternativet i hyllan, fastän den går på till exempel olja som gräsklipparen.
Hur blir man Svanenmärkt?
Vad jag har förstått får företag som är intresserade av att bli Svanenmärkta skicka in en ansökan samt betala en viss summa pengar för att bli granskade.
Vad tycker jag om Svanen?
Jag tycker såklart detta är en skitbra idé och det är mycket bra det finns folk som tar tag i sådana här grejer. Det hjälper kunden att välja rätt i affären och det hjälper företag att bli mer miljömedvetna. Alla tummar upp för Svanen!
Ica Maxi i Bromölla följer trenden

 

Kommentera mera
Postat av: baaaaaaaaaaaah

Jaså? det var värst då får du bli en "ny" Al Gore ;D

2008-10-15 @ 16:42:22
URL: http://barbatartek.blogg.se/
Postat av: baaaaaaaaaaaah

svar- För du gillar ju att föreläsa och vill göra något för miljön...

Lika med nu AlGore :P

2008-10-15 @ 16:47:31
URL: http://barbatartek.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0