Turismens baksida


Satt och åt innan då jag hittade en Vagabond tidning liggandes på bordet (resetidning) så jag tog upp och kollade lite, alltid skönt att få drömma sig bort bland de vackra bilderna som finns i resetidningar.
Då hittade jag ett reportage om Jennie Dielemans nya bok Välkommen till Paradiset som verkade mycket intressant. Hon och en fotograf hade begett sig till några av världens främsta turistländer såsom Dominikanska republiken, Kanarieöarna, Thailand, Vietnam och Mexiko. Där har de granskat turister och deras sätt att bete sig mot den nya kultaren samt vilka spår de lämnar efter sig.
Många vet redan att turismen är det som drar in mest pengar i vissa länder som är helt beroende av tursimen. Men det finns baksidor också, och det är dels detta boken handlar om.
Vi turister klampar in i ett land och förstör miljön, kulturen och tvingar landet att skära ner på löner med mera för att priserna för oss ska bli billigare. Det är precis som med industrier i ex. Kina som tävlar om vilka som kan leverera billigast, men tvingas då sänka de anställdas löner och säkerhet.
Likadant är det i länder där de stora företagen dominerar och lokalbefolkningen blir utsatt. Företag från andra länder går in i ett land och placerar sina All-inclusive hotell, resturanger med mera och låter sedan lokalbefolkningen jobba för småsummor på dessa ställen. Sant, ja, tyvärr. Författarinnan har själv undersökt saken och bekräftat detta i sin bok. Hon interjuvade även en kvinna i den Dominikanska republiken som jobbade på ett utländskt hotell. Hon sa att det såklart fanns fördelar också med turismen även för lokalbefolkningen.
Hon menar att skattepengarna som till exempel bygger nya vägar med mera är livsnödvändigt för ett land. Men sen är det inte så mycket mer. Jennie frågar även kvinnan varför hon jobbar trots de hårda kraven och den låga lönen.
- Man kan ju inte vara tiggare i sitt eget land, säger hon.

Vad vill jag då säga med denna artikeln? Jo, att RESPEKTERA det land man kommer till. Att inte välja utländska All-inclusive hotell utan Lokalt ägda hotell (vilket oftast är billigare också), att inte skräpa ner och att ta hänsyn till kulturen. Jag säger inte att just DU gör detta när du är utomlands, men det finns vissa. Artikeln är även en liten väckarklocka för dem som tror att det är såååå bra med turism, så varsågod, hoppas läsningen var trevlig.
Jennies bok "Välkommen till Paradiset" finns att köpa och läsa om på internet

Kommentera mera
Postat av: Therése

Jaa, hoppas de gör något "snabbt" eller i alla fall något

2008-10-08 @ 19:49:14
URL: http://bloond0.blogg.se/
Postat av: laijna

Det finns baksidor med nästan allt :)

2008-10-08 @ 20:15:39
URL: http://laijnloo.blogg.se/
Postat av: fia :)

snygg header!:)

2008-10-08 @ 21:09:27
URL: http://souli.blogg.se/
Postat av: baaaaaaaaaaaah

Det finns i den svenska kulturen att när man beställer en resa så ska ALLT ingå, man vill ju ha det bekvämligt...samtidigt hur stor skillnad gör det om jag tar ett lokalt hotell, är det bättre lön där, säger boken någonting om det??

2008-10-08 @ 21:58:17
URL: http://barbatartek.blogg.se/
Postat av: Kim Von J

fin blogg :)

2008-10-08 @ 23:10:46
URL: http://kimj.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0