Sopdykare - politiskt aktiva människor

På tåget hem får jag syn på en av mina favorit tidningar; Malmö City. Och genom bara att ha bläddrat några sidor kommer jag fram till ett ruskigt bra repotage, nämligen om såkallade Sopdykare. Känner ni igen namnet? Det har gått ett program om detta på Outsiders kommer jag ihåg, har även läst lite om det i en annan tidning. Och nu dyker de upp framför mig igen!

Sopdykare är vad det låter, det är någon som dyker och letar i sopor. Dessa sopor tillhör oftast matbutiker där mer än man tror slängs. Det slängs fatktiskt väldigt mycket mat i Sverige, bara du som individ slänger cirka 98 kilo mat per år. Det finns då en grupp människor som tycker att detta är fel, samt försöker göra något åt detta. De går igenom matbutikernas contrainrer och fyndar bra mat som slängts. I artikeln framgår att den sopdykare tidningen har Intervjuat och följt vid namn Lina, hittat allt ifrån bröd med utgångsdatumet flera dagar fram, kanelbullar, frukt, salladshuvuden och tandkräm. Helt användbart, men som har slängts.
Varför gör då endel såhär? Är de fattiga? Svaret är oftast nej, i alla fall enligt Lina som inte sopdyker av ekonomiska skäl. Utan av politiska. Hon tycker precis som de andra av hennes kompisar som sopdyker, att det slängs för mycket mat och att man genom sopdykning kan minska på miljöpåverkan. För det tar ju både resurser och energi att tillverka maten samt när det åker till soptippen. Men trots dessa bra argumenten som sopdykare har, är sopdykning enligt lag förbjudet. Många matbutiker brukar även förstöra maten i containern genom att ex hälla schampo över. Då kan ingen liten miljövän få tag på maten som ändå ska slängas, MOHAHA!
Jävla trams av de affärer som gör så, rent ut sagt.

Om jag skulle våga detta när jag flyttar hemifrån och bor ihop med en grupp människor på ett ex. studenthem, då skulle jag också testa. Och se med egna ögon hur mycket bra mat som slängs. För jag tycker detta är skitbra! Det är som en sprak i ansiktet på affären, samhället och alla politiker där ute. Kanske när det väl kommer till sak kommer jag också bli en sopdykare, för när man kämpar för en god sak sover man alltid lite bättre på natten!Skulle du kunna tänka dig att sopdyka? Eller finns det andra sätt att visa sitt missnöje till konsumentsamhället och dagens alltför stora soptippar?

Kommentera mera
Postat av: Lisa

Jag vet inte, jag är ganska så.. vad säger man... "rädd" för smutts och sådant? men det är ju helt klart hur bra som helst!

2008-10-30 @ 18:40:52
URL: http://llisabs.blogg.se/
Postat av: Isabel ♥

Håller med Lisa, vissa kanske är rädda för att et kan va smuts eller nåt i maten eller nåt sånt. Men jag tycker att det är jättebra att det finns de som gör såhära. Jag såg också Outsiders med sopdykare och jag tyckte att det var ganska lärorikt. jag komme ihåg att de sa nånting om att det var förbjudet i Sverige att ta mat från sopor. Då undrar man, varför?

Det här är ett ämne man kan diskutera om länge./ Isabel

2008-10-30 @ 18:46:46
URL: http://finastedagen.blogg.se/
Postat av: kathrine

När jag jobbade på pressbyrån slängde vi alltid bröd/bullar som blev kvar från dagen, de brukade jag ta med mig och dela ut till hemlösa på vägen hem. :)

2008-10-30 @ 18:51:52
URL: http://kathrinejonsson.blogg.se/
Postat av: Isabel ♥

Just det, jagt yckte att det här inlägget var så bra så jag gjorde så att man kunde länka till din blogg./ isabel

2008-10-30 @ 18:52:35
URL: http://finastedagen.blogg.se/
Postat av: Laura

Jag skulle inte kunna tänka mig att sopdyka. Det känns inte som nånting som jag skulle kunna tänka mig göra helt enkelt. Jag tycker att man borde på något vis minska på butikernas slängande istället för att själv gå och leta igenom deras rosk. Men jag har inte nånting emot dessa människor som har en god tanke bakom.

2008-10-30 @ 18:52:59
URL: http://fashionportfolio.blogg.se/
Postat av: wojje

amen vafan my :P ska du rota i soporna som framtida karriär ? haha :D<3

2008-10-30 @ 18:59:52
Postat av: Sanna

Aldrig hört talas om dessa sopdykare, men låter som bra människor iallafall!

2008-10-30 @ 19:10:53
URL: http://sannakumlin.blogg.se/
Postat av: Alexandra

De gör ju det i ett gott syfte-- fast själv hade jag inte gjort det. Hade förmodligen fått kväljningar :/

2008-10-30 @ 19:52:49
URL: http://cleopatravii.blogg.se/
Postat av: Karin

När ni vill tipsa om något inlägg ni skrivit, kanske en debatt, skrivit om något aktuellt o.s.v. får ni jättegärna skicka dem till redaktörsmailen istället. Den finner ni under "tipsa om inlägg" på blogg.se's startsida samt på min blogg.På så sätt får jag alla tips samlade på ett ställe och lättare kan hitta bra material för blogg.se' startsida!:) Ha det fint!

2008-10-30 @ 20:06:33
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: humorsajten

åh va fin headern va!!

2008-10-30 @ 20:08:24
URL: http://humorsajten.blogg.se/
Postat av: sandra

har aldrig hört det och skulle aldrig kunna göra de...äckligt!XD

2008-10-30 @ 20:30:25
URL: http://lifeintown.blogg.se/
Postat av: AnonymVa med i min tävling på min blogg och vinn en mascara! Gratis är ju alltid gott ;)

2008-10-30 @ 20:40:13
URL: http://ellinorejonsson.blogg.se/
Postat av: caroline

jag såg något om det på Oprah tror jag ?:) haha låter som en tant.. men inget för mig men man ska ju tacka dom som ändå gör det.. dom räddar miljön mer än många andra!

2008-10-30 @ 21:03:04
URL: http://lovelyc.blogg.se/
Postat av: annalinnea.

hejsan, vad kul att se en miljöblogg! Ja, jag är mycket insatt i miljöfrågor så jag vet vad sopdykare är, det fanns på Oprah också...Jag tycker inte det är rätt väg att äta soporna, utan att ge folket kunskap om att inte slänga maten. Tycker faktiskt det är brutalt att äta andras sopor. Möbler och elektronik går an, men mat - nej inte av hälsoskäl.Puss&Kram

2008-10-30 @ 22:47:22
URL: http://underbarochvacker.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skulle du kunna tänka dig och spå dig?

2008-10-30 @ 23:00:16
URL: http://mellci.blogg.se/
Postat av: Alina

Hejhopp! Hoppas du haft en trevlig kväll! :)

2008-10-30 @ 23:05:49
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag tycker absolut att detta är ett riktigt bra sätt att visa vad samhället slänger. Det är egentligen hemskt; barn i stora delar av världen har inte råd till mat, men här slänger vi det utan att tänka alls på dem. jaja, nu kom jag in på ett annat ämne :p men iaf, jag skulle inte tänka mig att bli sopdykare, jag är allderles för rädd att bli smutsig under naglarna, om du förstår vad jag menar :p men jag dömer inte de som är sopdykare :)

2008-10-30 @ 23:11:37
URL: http://emmamathildaa.blogg.se/
Postat av: Loo - veckansblogg?

AMANDA

2008-10-30 @ 23:12:19
URL: http://loem.blogg.se/
Postat av: Loo - veckansblogg?

Godnatt! :D

2008-10-30 @ 23:12:30
URL: http://loem.blogg.se/
Postat av: LisaLisa

Man kan konsumera mindre, men det kan vara lite provocerande på något sätt med sopdykare. Jag tycker det är bra nånstans, men jag skulle aldrig göra det själv!

2008-10-31 @ 00:35:20
URL: http://dubbelbloggen.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0