Stirra dig inte blind på utgångsdatumet

Som vanligt efter en hård dag i skolan tycker jag det är skönt att koppla av med en Metro tidning på tåget hem. Idag fick jag syn på en liten men intressant artikel som delvis handlar om något jag även pratat om innan (om ni minns Sopdykar-inlägget). Artikeln handlar om hur mycket mat vi svenskar slänger, och att det är vår rädsla inför bäst före datumet som gör att vi slänger så mycket mat.
I artikeln framgår siffror på att varje människa i Sverige slänger ungefär 100 kilo mat varje år. Mycket av detta beror på att vi utgår för mycket på bäst före datumet. Vissa kan till och med slänga mat som inte ens gått ut i rädsla om att maten ska vara dålig. Men den mesta mat klarar sig faktiskt längre än det datum som är utsatt. Man kan i alla fall, innan man slänger, smaka och lukta. Ofta kan man genom smak och lukt få fram om maten är gammal eller om det är ätbart.
Såklart ska man vara mer observant med utgångsdatumet på känsligare produkter som mjölk och kött. Men torrprodukter som bröd, pasta och flingor håller sig lätt över utgångsdatumet.

Jag tycker det var en bra artikel som framförallt bör tas på allvar. Det är fel att man i Sverige slänger så mycket mat, när vi istället borde spara det vi kan och vara tacksamma för att vi KAN få tag på mat. Otroligt otacksamt och omiljövänligt!

Man kan köpa mindre, man kan frysa in, man kan äta rester (du dör inte) och man kan tänja lite på utgångsdatumet!

Jag länkar till ett relateranade klipp ifrån Aftonbladet; http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article3683898.ab
Och om du inte sopsorterar hamnar all din slängda mat på fel plats också, ännu VÄRRE!


Kommentera mera
Postat av: camilla

Vet att vi här hemma inte har nått kvar efter utgångsdatumet, fast det brukar oftast vara bröd o mjölk och det är ju inte så fräscht.

2008-11-10 @ 20:04:46
URL: http://camillaelisabetlyktberg.blogg.se/
Postat av: camilla

sv: tack så mycke :):) okej surt =/

2008-11-10 @ 20:33:49
URL: http://camillaelisabetlyktberg.blogg.se/
Postat av: Madde

kan med gott samvete säga att jag inte är en av dem som slänger så mkt!!!

2008-11-10 @ 21:59:13
Postat av: Lena

bra blogg! :)

jag bryr mig aldrig om datum (om det inte är JÄTTElänge efter), smakar & luktar istället.. jag använder ofta saker som gått ut ur datum.. den där datumhysterin är ju löjlig, det är ju bara rekommendationer och en slags "efter datumet tar vi inte ansvar"...

2008-11-10 @ 22:08:59
URL: http://moeller.blogg.se/
Postat av: Katte

Jättebra inlägg! Jag kan lägga till att när jag arbetade på ett matvaruhus här i Sverige så slängde vi mat vars utgångsdatum gick ut tre dagar senare. Alltså, om det var den första November slängdes mat vars utgångsdatum var den 3:e. Helt enkelt för att det inte gick att sälja. hur sjukt är inte det? Jag hade ont i magen varje gång jag var tvungen att sälja fullt ätbara produkter.

Själv försöker jag att inte stirra mig blind på ett datum utan istället lukta mig fram ifall maten verkar fräsch eller inte.

ha e toppendag!

2008-11-10 @ 23:34:53
URL: http://ayudame.blogg.se/
Postat av: J o s e f i n

Vad bra inlägg, och det är nog sant att folk slänger i onödan. kan erkänna att jag nog också gör det ibland :( Men nu har jag fått mig en liten tankeställare iaf! :)

2008-11-11 @ 00:32:43
URL: http://ijosefin.blogg.se/
Postat av: J o s e f i n svarar

Japp det är brandman eller möjligtvis polis jag vill bli :)Just nu läser jag sista året på Bernadottegymnasiet, som är ungefär som en samhällslinje fast med mkt idrott och inriktat mot uniformsyrken som polis, brandman, militär osv :) Det är jättebra om man vill ha en liten insikt i dessa yrken, då vi har praktik hos de olika myndigheterna och lektioner med poliser, brandmän mm :)Vad läser du för nåt? :)

2008-11-11 @ 00:35:40
URL: http://ijosefin.blogg.se/
Postat av: Maja

nää jag slänger i princip ingenting. Fryser eller kyler alltid rester och brukar inte va så petig med datumen utan såklart man luktar först. Sen är jag för snål för och slänga rester osv.. :)

2008-11-11 @ 10:39:19
URL: http://majapirayan.blogg.se/
Postat av: sara

Ja vi slänger alldeles för mkt mat, jag försöker att inte slänga min mat men många andra gör ju det alldeles för mkt.

2008-11-11 @ 14:31:19
URL: http://missarah.blogg.se/
Postat av: Malin

Skönt med en blogg som inte bara handlar om mode (trots att jag själv inte har så jättevettiga blogginlägg). Du har så rätt och det är så dumt att slänga en massa rester när det finns så många människor som skulle bli överlyckliga över just de resterna.2008-11-11 @ 19:41:45
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: Josefine

Tack för tipset. Jätte bra inlägg :)

2008-11-11 @ 21:40:41
URL: http://frokenjohansson.webblogg.se/
Postat av: pelle

Jättebra inlägg, mer av den här varan!

2008-11-11 @ 22:47:24
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0