Vad är egentligen KRAV?

KRAV märket är nog ett av Sveriges kändaste produktmärkningar. Man ser KRAV på väldigt många olika slags produkter och kanske du tänker; KRAV måste ju vara bra, denna varan köper jag.
Men vad innebär egentligen KRAV?

KRAV är ett märke som arbetar mycket med ekologiskt odlade produkter. Så när du ser ett KRAV märke på en produkt du tänkt köpa, kan du alltså vara säker på att varan är bra framställd.
Såhär fungerar KRAV:
- Bonden får inte använda sig av syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Att använda bekämpningsmedel leder till ostabilitet i jorden och hos djuren samt läcker ut i vattendrag.
- Bonden undviker besprutningar mot växter runtomkring själva huvudplantan som ska besprutas mot insketer och svamapar. Det ger ett rikare växtliv omkring bondens odlingar.
- Djuren hos en bonde har det mycket bättre än på en vanlig gård. Hos KRAV-bonden får djuren ekologiskt foder och får vistas utomhus. Det ger dig bättre samvete när du köper KRAV märkta ägg och kött.
- Genom mindre besprutningar och noll använding av konstgödsel får mat med KRAV-märkning växa i sin egen takt. Man skyndar inte på processen, vilket konstgödsel gör om man odlar med det. Det ger bättre mat och ger dig bättre hälsa.
- Eftersom KRAV bönderna inte behöver använda farliga kemiska medel i sitt odlande, utgör det även en bättre miljö och hälsa för dem själva. KRAV tänker på sina bönder.
- KRAV-bönderna sparar in mycket på resurser genom att själva odla djurens foder på gården samt gödsla med djurens avföring på åkrarna. Det gör att näringscirklen cirkulerar mer lokalt och mer miljövänligt.

KRAV är skitbra! Fortsätt köpa KRAV märkta produkter, det är inte heller så hemskt mycket dyrare än "vanliga" produkter. Själv brukar jag köpa KRAV märkta ägg och fisk.Vilka produkter brukar du köpa KRAV märkt?

Kommentera mera
Postat av: Jennifer

Jag brukar köpa KRAV-märkta ägg. Mer vet jag inte =)

2008-11-03 @ 19:48:07
URL: http://jennifaj.blogg.se/
Postat av: Anna Kittybloggarn

Hej! Jag läste din fråga hos Ekobloggen. Intressant tanke. Närodlad är ju inte lika med ekologiskt eftersom din grannbonde kan odla konventionellt. Men tanken bakom uppmaningar som "handla närodlat" syftar nog på att om man inte kan välja en ekologisk produkt så ska man välja en närproducerad istället för en som är producerad långt bort och ger större transporter och liknande.

2008-11-03 @ 23:08:57
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: pia

hej! En quickdisk är en perfekt julklapp till den miljömedvetne med eget hushåll!!! Det är en liten burk man har stående på diskbänken för att doppa diskborsten i när man ska handdiska nån grej. Det minskar alltså diskmedelsanvädningen radikalt, för om man bara ska diska nån grej så behöver man inte alls mycket diskmedel. Alltså är det bra för ekonomin också!/Pia

2008-11-04 @ 08:18:47
URL: http://www.piasmiljoblogg.blogspot.com
Postat av: GM

Vem tror du vinner valet i USA? =)

2008-11-04 @ 08:57:04
URL: http://garbomannen.blogg.se/
Postat av: pernilla

yeah det blev så =) Först bodde jag och Emma tillsammans i ett år i en trea, sen började Sebastian plugga här och flyttade in i vardagsrummet. Världens mysigaste kollektiv =)

2008-11-04 @ 11:32:34
URL: http://saywhatsername.blogg.se/
Postat av: Anna Kittybloggarn

sv, sv: Hej igen. Jag förstår nog inte riktigt hur du menar. Är det en rent filosofiskt fråga? För det är ju ingen hemlighet att produkter från Italien eller annat valfritt land kan ha en märkning som står för ekologisk odling samtidigt som en motsvarande produkt gjord nära ditt hem kan vara konventionell. Märkningarna tar ju inte in alla transporter. Inte ännu så vitt jag vet.Jag ser fram emot ditt inlägg så att jag kan förstå hur du menar.

2008-11-04 @ 12:07:54
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: jenilita

hej sv: ja hoppas dom granskar det ordentligt!

vilken bra blogg, och inlägg! ja brukar inte se på varorna om dom e krav märkta eller ej men ska börja tänka på det nu, va bra du har förklarat allt! jobbar du inom miljön med? ha en bra dag

2008-11-04 @ 12:32:49
URL: http://www.blonditamedfotboja.se
Postat av: Jessica

RE: tack så mycket hörru:)

men duu, lite lyx du har då! här är det bara kallt :( men riktigt fint på morgonen när solen lyser:)

2008-11-04 @ 17:46:46
URL: http://jjjt.blogg.se/
Postat av: jenilita

hej tjejen! oj visste inte att du va så ung, ja den linjen hade ju passat dej som har ett så stort miljö intresse jätte bra det behövs verkligen! ha en fortsatt bra kväll kram

2008-11-04 @ 19:38:17
URL: http://www.blonditamedfotboja.se
Postat av: Sara

Svar: Visst är den, ett oerhört vackert djur! Bra blogg du har med bra budskap!

2008-11-04 @ 19:42:04
URL: http://intimacy.blogg.se/
Postat av: Lena

jag köper alltid allt som finns KRAV, och jag är duktig på att hitta det mesta också, det är roligt! :)

2008-11-10 @ 22:30:11
URL: http://moeller.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0