Min artikel, säg vad du tycker!

Hej =)
Nästa vecka ska jag lämna in en artikel till skoltidningen, var ute på stan och intervjuade lite butiker idag. Läs gärna min artikel och säg vad du tycker, om något bör ändras eller om det helt enkelt suger. TACK!

Vem betalar priset?

 

 

Medier uppmanar oss till att handla miljövänligare.

Men allt ansvar ligger faktiskt inte på oss, utan även på våra företag.

Två företag i Kristianstad blev ställda mot väggen angående deras miljöansvar, och svaren var både roande och oroande.

 

Snart är det jul och med det kommer julklappsköpandet. Man ska både ha tid och pengar till alla julklappar som ska köpas till släkt och vänner. Och när så många julklappar ska handlas är det lätt hänt att det är prislappen som är viktigast hos varan, inte dess innehåll eller material.

Miljötänkandet börjar ta över oss allt mer idag, vilket kan bero på allt vi hör och läser ifrån media. Och även om de stora miljöproblemen inte nått oss i Sverige ännu, bryr sig många av oss ändå. Men det är en tid på året då miljötänkandet tyvärr läggs på hyllan; jultid.

 

-         Folk frågar faktiskt inte så mycket efter miljövänliga produkter just nu, säger Markus som är anställd hos MQ i Kristianstad.

 

Han tänker efter lite om de ens har något speciellt utbud med ekologiskt odlade kläder. Utbudet finns men är litet, säger han tillsist. Man behöver även läsa på det specifika plagget om materialet är ekologiskt eller inte, MQ gör nämligen ingen reklam för det lilla ekologiska utbud de har. De anställda på MQ tar frågorna om miljövänligt utbud väldigt enkelt och verkar inte speciellt intresserade av ämnet.  

 

Stödjer Världsnaturfonden

Nästan bredvid MQ ligger Duka, en känd heminredningsbutik som är en typisk presentbutik. Duka erbjuder alltifrån porslin och möbler till textilier och småsaker till hemmet, vilket är populära saker att ge bort till någon i julklapp.

 

-         Duka stödjer Världsnaturfonden, säger Karin bestämt när frågan om Miljö kommer upp.

 

Karin jobbar på Duka och visar en plansch på väggen där en isbjörn och Världsnaturfondens logga syns. Hon berättar att miljön är något som framgår i deras produkter och som är populärt bland kunderna. Duka säljer till exempel inte plastföremål av PVC och Melamin. Hon poängterar även att det är många kunder som frågar om detta då både PVC och Melamin i plaster är farligt för människan.

 

-         Dock säljer vi ljus med både paraffin och stearin, men utbudet av äkta stearin är större, säger Karin.

 

Företag idag spelar en stor roll för samhället, för våra plånböcker och för miljön. Det är svårt att få alla dessa tre faktorer att fungera ihop. Medan vissa företag gör så gott de kan för miljön, tänker många företag mest på priserna. Så våga fråga i butiken, om vad din produkt innehåller och om de har något miljövänligt utbud. Vi måste vara mer kritiska mot våra företag!


Kommentera mera
Postat av: ett tips

ett tips bara, om du ska skriva korrekt svenska så börja aldrig meningar med Och, Man,Men,Så

2008-11-28 @ 18:44:06

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0